naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

citaten en quotes van de Belgische
kunstenaar Victor Sevranckx (1897 - 1965)

  Citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
  citaten en quotes, Victor Sevranckx:
De natuur staat krom van huivering en buigzaamheid.

Onze esthetica is gebaseerd op geometrische wetten, op het statische systeem van de geometrische ruimte en op de fysiologie van de menselijke gewaarwordingen.

Alles rondom ons is vorm en kleur; met aandacht en liefde ontdekken we er relaties en verbanden in, zeer dikwijls numerieke verbanden, die ons innerlijk systeem van dichtbij raken. Uit dit innerlijke systeem moeten wij de wet van de schoonheid afleiden, niet uit de vormelijke en gekleurde wereld die ons omringt.

Onze werken zijn zo concreet als maar kan. Ze zijn slechts abstract in de zin dat ze gebaseerd zijn op abstracte gegevens zoals ruimte, duur, geometrische vormen en afleidingen daarvan, die in het universum bestaan als zuivere kwaliteit en niet a als concrete objecten.

Wie vraagt nu aan een bloem: 'Bloem, wat wil je imiteren, weergeven, wat heb je me te vertellen'? Men ondergaat de bloem en ieder geniet ervan op zijn manier.

Onze principes waarmee vandaag nog de draak wordt gestoken, zullen misschien de dogma's worden op grond waarvan men zal proberen de volgende generatie van haar logische evolutie af te brengen.
(citaten en quotes, Victor Sevranckx)