naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

Citaten en quotes van de beeldhouwer
Constantin Brancusi (1876 - 1957)

  Citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
  citaten en quotes, Brancusi:
In de kunst is eenvoud geen doel, maar men komt door het benaderen van de ware betekenis van de dingen, ondanks zichzelf, tot eenvoud.

Als de werkelijkheid wordt gezien is alles mooi. Het zijn de gedachten van de mens die het universum in stukken breken.

Zoek niet naar formules, mystiek of duister. Ik geef je alleen maar vreugde. Zie mijn beelden zoals jij ze ziet. Hoe meer ze je al kijkend naderbij komen, hoe dichter ze bij God zijn.

Wanneer je een vis ziet denk je toch niet aan zijn schubben? Je denkt aan zijn snelheid, zijn drijven, zijn flitsende bewegingen gezien door het water... Wanneer ik vinnen, zijn ogen en zijn schubben zou afbeelden, zou ik zijn beweging vasthouden; alleen een patroon of vorm van realiteit afbeelden. Ik wil alleen de flits van zijn geest weergeven.

Er zijn idioten die mijn werk abstract noemen. Dat wat zij abstract noemen is het meest realistische. Het echte is niet het zichtbare maar de idee, de essentie van dingen.

Direct houwen is de ware weg naar sculptuur, maar ook de slechtst denkbare voor diegenen die die weg niet kunnen bewandelen. En uiteindelijk doet het er niet toe of men direct houwt of niet. Het gaat om het werk zelf.

Kunst vertegenwoordigt geen ideeŽn maar brengt ze voort - zodat een waar kunstwerk intuÔtief tot stand komt, zonder van tevoren uitgedachte beweegredenen, omdat het zelf de beweegreden is en men daarvan vooraf geen rekenschap kan afleggen.
(citaten en quotes, Brancusi)