naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

Citaten en quotes van de Franse kunstenaar
Roger Bissière (1888 - 1964) - Ecole de Paris

  Citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
  citaten en quotes: Bissière
Alles is geoorloofd, alles is mogelijk, mits er achter het schilderij een mens zichtbaar wordt zoals hij is, naakt als het leven.

Een titel onder een schilderij zetten is de schilderkunst schragen met literatuur. Een schilderij heeft geen krukken nodig.

Schilderen is naar mijn mening geen keuze maar iets onontkoombaars, zoals een appelboom ons appels geeft, al zullen wij nooit weten waarom en hoe.

Voor mijn doek gezeten.. ..verlustig ik mij in onwaarschijnlijke verhalen en breng daar kleuren op aan. Die kleuren en die vormen verlangen slechts die van mijn dromen te zijn.

Het is niet aan mij mijn schilderijen te beoordelen. Ik zou willen dat zij in zich de diepste uitdrukking droegen, die ik van mijn innerlijk leven kan geven. Er is niets wat er uitleg of commentaar bij kan geven.

Ik houd niet van meesterwerken. Meesterwerken hebben iets ontzettend vervelends. de schilders die iets voor mij betekenen hebben nooit meesterwerken gemaakt. Ze hebben zelfs niet gemaakt wat men schilderijen zou kunnen noemen.. Veeleer spiegels waarin hun eigen beeld zich weerspiegelt met een ontstellende oprechtheid.

Ik had er genoeg van om in een woestijn te schilderen. Tien jaar eenzaamheid en stilte, dat is lang. Tien jaar lang heb ik als vertrouweling alleen mezelf gehad, en een paar vreedzame koeien die ik liet grazen.

Een schilderij, met waterverf of olieverf, met lapjes stof, met cement of modder van de wegen gemaakt, heeft maar één betekenis: de eigenheid van hem die het heeft gemaakt en de poezie die het in zich draagt.

Alles is geoorloofd, alles is mogelijk, mits er achter het schilderij een mens zichtbaar wordt zoals hij is, naakt als het leven.

Mijn schilderijen willen niets bewijzen, ook niets beweren. Zij zijn de enige manier waarop ik emoties die op andere wijze onzegbaar zijn, kan weergeven.

Ik schilder om minder alleen te zijn in deze erbarmelijke wereld. Ik ben een levend wezen die zich richt tot andere levende wezens. Om het minder koud te hebben.

Maar weinig dingen op de wereld vragen een zo grote eerlijkheid als de schilderkunst. Deze is een getrouwe spiegel, de schilder wordt daarin ten voeten uit weerkaatst zoals hij is, zonder masker. Als er mensen zijn die willen liegen.. ..dan verraadt het schilderij hen direct en stelt ze aan de kaak.

Er is geen ware schilderkunst mogelijk zonder het aanvaarden van risico. Gevaar is de voornaamste voorwaarde voor iedere plastische creatie. Een schilderij is niet de som van onze ervaringen, maar altijd een nieuw avontuur.
(citaten en quotes, Roger Bissière, - Ecole de Paris)