naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

citaten en quotes van de Amerikaanse
kunstenaar Jonathan Lasker (1948)

  Citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
  citaten en quotes, Jonathan Lasker:
Als het gaat om wat het schilderij zal worden, heb ik - conceptueel gezien- het beeld in mijn hoofd voordat ik het grote schilderij ga maken.

Mijn schilderijen zijn een vreemde mengeling van een heel objectieve procedure met een fantasie die volstrekt subjectief is. Mijn manier van tot een beeld komen is inderdaad intuitief.

Mijn schilderen is zowel spontaan als uiterst bewust. Er is een scheiding tussen het bewuste en het onbewuste. Mijn schilderen is erg flexibel, het gaat heen en weer tussen die twee polen.

Ik geloof in het intuitieve proces. De verbeelding is kostbaar en heel belangrijk. In ons leven is er een behoorlijke diepe kloof tussen het bewuste en het onbewuste. Het is een heel belangrijke kloof, (want) daar is de plek waar existentie en trancedentie elkaar raken. En ik vind het erg interessant om die ontmoetingsplaats te benaderen.

De spannendste schilderijen zijn voor mij degene waarbij je niet echt specifiek de betekenis kan achterhalen, maar je weet toch dat je met iets te maken hebt wat aanduidt. Het wijst iets aan, maar tegelijkertijd kan je niet echt de specifieke betekenis achterhalen.

Mijn schilderijen zijn sterk gecomponeerd.. ..Het zijn schilderijen en ze willen als zodanig genoten worden. Maar ik hou er niet van vormen te hebben die groter zijn dan ze moeten zijn, of te klein, of te veel, of te weinig. Dat is belangrijk. De balans tussen het ene ding en het andere is essentieel voor hoe je ze op elkaar betrekt. Voor mij heeft compositie meer te maken met relaties dan met schoonheid.

Hoe is het eigenlijk mogelijk om tot beeld te komen? Het hele punt van het maken van een schilderij zit hem erin dat het bijna onmogelijk lijkt om die onbeweeglijke materie - als modder bijna- te pakken en er een beeld uit te maken.
Het schilderproces houdt voor de schilder altijd in: hoe kom je van het stadium van die amorfe materie tot het maken van een helder samenhangend beeld. Mijn schilderijen laten de stadia van dit proces zien.

Mijn schilderijen willen een beeld laten herkennen, willen de kijker genoeg beeld geven om het te kunnen herkennen. Het zijn geen landschappen, maar ze geven je wel aanwijzingen waardoor je naar iets kijkt als een landschap, als een interieur.
(citaten en quotes, Jonathan Lasker)