naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

citaten en quotes van de Nederlandse
abstracte kunstenaar Jaap Nanninga (1904-1962)

  Citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
  citaten en quotes, Jaap Nanninga:
Ik heb om te werken verre of vreemde streken niet nodig, en wel omdat alles vreemd is. Zeker de vormen verschillen, het mysterie blijft echter hetzelfde.

Voor alles hebben we een naam bedacht, maar aan het wezen der dingen komen we niet meer toe. We zeggen 'een roos' maar als we werkelijk zien, zien we een wonder.

Dat, waarom het in wezen gaat is niet te zien, een schilder maakt het onzichtbare zichtbaar. Zeker, de vormen verschillen, het mysterie blijft echter hetzelfde, hier en overal en vooral dat wat wij ons eigen 'ik' noemen.

Mijn schilderijen beelden niets uit, zij zijn een poging om psychogrammatisch door middel van de taal die vorm en kleur immers zijn, mijn eigen ik te verbeelden.

In het voorjaar grijp ik soms naar geel en groen, zo'n zat geel als van rijp koren. Die kleuren zijn voor mij een veld, wit om te oogsten.

Ik zoek geen kleur, ik vind kleur. De kleur is heel belangrijk voor mij. Als ik in mijn okers kruip en in mijn grijzen voel ik mij gelukkig. En als ik bezig ben en er gaat iets ontstaan dan verlies ik mijzelf: ik ben dan volledig vrij.

wijzend op een appel: Dat zie je toch, het is geen appel, het is een geheim. We zijn door de naam verblind en verwonderen ons niet meer over het wonderlijke.

Zeker, het is waar dat de groten (schilders fh) er prachtige dingen van hebben gemaakt, maar voor hen was het ding middel, maar nooit doel. Een schilder schildert zijn eigen werkelijkheid.

Je moet het niet maken, je moet het laten ontstaan.

Ik was op het strand en ik dacht, moet ik dat om me heen nu weer gaan nabootsen? Ik zag het blauw van de lucht en de boten en ik dacht: het gaat om de kleuren. Ik wil met die kleuren zelf iets doen. Van toen af liet ik de zichtbare wereld los. Het gaf een schok.

Het betekent dat je helemaal op jezelf aangewezen bent, op de psychische wereld zoals je die beleeft, en dan gaat het erom de kleuren te vinden die je zelf bent.

Als ik een ding maak wil ik 'de verrassing' beleven, de verwondering. Daarom laat ik de vorm ontstaan in plaats van hem na te bootsen.

Het blauw is de kleur waarin alles zich oplost en zich weer verliest. Er is geen begin en geen einde. Dat is wat is uitgedrukt in blauw. Dit werken met kleuren is zich bezighouden met de universele.

De weergave van natuurvormen op een schilderij is een leugen - er is geen boom op het schilderij, alleen maar verf.
(citaten en quotes, Jaap Nanninga)