naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

Citaten en quotes van de Friese
kunstenaar Gerrit Benner (1897-1981)

  Citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
  citaten en quotes, Gerrit Benner
Als je het weet en niet meer kunt twijfelen, is het met je gebeurd. Het gaat er niet om of iets waar is, maar wel of het de mensen wat geeft.

Je moet niet aan het resultaat denken, je moet de gedachte aan kunst van je zetten, en dan jezelf zijn: rustig doorwandelen in jezelf, in je eigen gebied.

Schilderen zoals het hoorde, dat kon ik niet. Ik ben begonnen het werk van die anderen te ontleden maar dat hielp ook al niet. Ik voelde het anders en toen heb ik langzamerhand begrepen dat tekenen een teken geven is.

Ik hou van de natuur, wat is niet mooi in de natuur, er zijn geen lelijke dingen. Soms benauwt de wereld me en dan kom ik altijd terug bij de natuur, de bron van alle dingen.

Een schilderij, net als een boek, is iets gestolds, niet? Een ding dat klaar is. Maar het is nooit af, dat zeggen we maar voor het gemak. Alles vloeit, net als in het leven, dat komt ook nooit klaar.

Een schilderij is goed als het niet af is. Net als bij ideeen. Ideeen die af zijn, zijn dood. Maar er is de wellust van de verf. Je kan er vaak niet mee ophouden. Bij gouaches lukt dat gelukkig beter, dat is ander materiaal. Helderder.

Dan weet je van alle ellende, nood, oorlog, honger op de wereld, en dan slof je desondanks de trap op, knijpt je tubes leeg en schildert. Wat heeft het toch te maken met de wereld, vraag je je af.

Wanneer ik werk volgens mijn gevoelens, dan moet het resultaat voornamelijk opwekken wat de natuur is. En ik houd het meeste van vrolijkheid. Het gaat om de sfeer van de natuur, zeker, maar ik wil dat het (schilderij) klaarte, vrolijkheid opwekt.

Als zo'n ding af is, dan moet ik ermee leven, daarom moet het prettig zijn. Zon. Klaarte. Nooit wit-zwart, want daar zijn zoveel tinten tussen!

Geen museum dat vandaag de dag (1969) nog de vedetten van tien jaar geleden aankoopt: Bazaine, Manessier, Tal Coat, Soulages, Hartung. Wie tien jaar geleden aan ook maar één van hun werken durfde te twijfelen, stond buiten de tijd...Geen van onze bijdetijdse museummannen ziet ze nog staan. Dat is wat ik hatelijk vind.

Schilderen doe ik uit mijn hoofd. Daarom kan ik in Amsterdam ook doorschilderen (Benner kwam uit Friesland, fh).. .Je kan nooit buiten de natuur, als middel van uitdrukking. Wolkenpartijen. Wolken lijken zacht, maar je verhevigt het, je maakt er hele gebeurtenissen van, schepen, bergpartijen.
(citaten en quotes, Gerrit Benner)