naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

citaten en quotes van de kunstenaar
Paul Klee (1879 - 1940)

  Citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
  citaten en quotes, Paul Klee:
Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zichtbaar.

Ooit plachten de mensen dingen te schilderen die zij konden zien, waar ze graag naar keken en zouden willen zien. Nu geven we verschijningsvorm aan de werkelijkheid van de dingen, en getuigen daarmee van de overtuiging dat het zichtbare een geisoleerd voorbeeld is en dat andere dingen latent in de meerderheid zijn

Het werk van de beeldend kunstenaar is ontstaan uit beweging, is zelf vastgelegde beweging, en ook de waarneming ervan gebeurt in beweging.

Voor een kunstenaar blijft de dialoog met de natuur een essentiele voorwaarde. De kunstenaar is mens, is zelf natuur en onderdeel van de natuur in de natuurlijke ruimte.

Daar waar de krachtbron van tijd en ruimte -noem het brein of het hart van de schepping- iedere functie voedt: welke kunstenaar zou daar niet willen verblijven.

Door aanschouwing van de optisch-fysische verschijningsvorm komt het individu tot intu´tieve conclusies over de innerlijke substantie.

Een student van de kunsten moest meer zijn dan een geraffineerde camera, geoefend in het vastleggen van het oppervlak van het object. Hij moet beseffen dat hij 'een kind van deze aarde is; maar ook een kind van het Universum, nakomeling van een ster temidden van de sterren.'

Het gaat erom overeind te blijven, ondanks alle mogelijkheden om te vallen.

De chaos is een ongeordende oertoestand van de wereld, waaruit zich pas geleidelijk of plotseling, uit zichzelf of door de daad van de schepper, de geordende kosmos vormt.

De kunst is altijd een voorbeeld, zoals het aardse een kosmisch voorbeeld is.
(citaten en quotes, Paul Klee)


link for English quotes by Paul Klee