naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

Citaten en quotes van de kunstenaar
Hans / Jean Arp, - Dadaisme / Surrealisme

  Citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
  citaten en quotes, Hans Arp
Al vanaf de holentijd heeft de mens stillevens, landschappen en naakten geschilderd. Bepaalde kunstenaars vonden het ziekmakend om de kunst eeuwig te blijven voeden met stillevens, landschappen en met naakten. Sinds de holentijd heeft de mensheid zich verheerlijkt, vergoddelijkt en door zijn monsterlijke verwaandheid rampen opgeroepen.

Kunst is de collaborateur geworden van de foute ontwikkeling van de mensheid. Bepaalde kunstenaars werden misselijk van deze valse opvatting over de wereld en de kunst die de ijdelheid van de mens drijvende heeft gehouden.

Deze kunstenaars willen de natuur niet copieren; zij willen niet reproduceren maar produceren. Zij willen produceren zoals een plant zijn fruit produceert en niet in staat is tot het produceren van stillevens, landschappen of naakten. Zij willen direct produceren, en niet langer via een interpretatie. Maar dan is niets minder abstract dan de abstracte kunst. Daarom kwamen Van Doesburg en Kandinsky met de opvatting dat abstracte kunst eigenlijk Concrete kunst moet heten.

Kunstenaars moeten hun werken van Concrete kunst niet signeren. Die schilderijen, beelden en objecten moeten anoniem blijven; ze vormen een onderdeel van de grote werkplaats van de natuur zoals ook bomen doen en wolken, dieren en mensen. Ja, de mens moet opnieuw weer deel van de natuur worden. De kunstenaars zouden gemeenschappelijk moeten werken, zoals de kunstenaars van de Middeleeuwen.

In 1915 schreef ik in de inleiding van een tentoonstelling: Deze werken zijn geconstrueerd met lijnen, vlakken, vormen en kleuren. Zij willen iets bereiken voorbij de menselijke waarden en ze bereiken het eeuwige en oneindige. Ze zijn een ontkenning van het menselijk egoisme...

De Renaissance heeft de mens geleerd om trots hun ratio te verheerlijken. Wetenschap en technologie van de moderne tijd hebben de mens tot megalomanie gebracht. De ratio is overgewaardeerd, en dit heeft grote verwarring gebracht in onze tijd (1942, fh).

De overgang van het klassieke schilderen naar de Concrete kunst die bij Cézanne begon en door de kubisten werd voorgezet is vaak verklaard, maar deze historische verklaringen hebben het probleem slechts verhuld. Plotseling is rond 1914 'in overeenstemming met de wetten van de verandering' de geest gewijzigd.

Concrete kunst wil de wereld veranderen. Zij wil het bestaan toleranter maken. Zij wil de mensheid redden van zijn meest gevaarlijke furieuze gekte: ijdelheid. Zij wil het leven van de mens vereenvoudigen. Zij dwingt de mens om zich met de natuur te identificeren. De ratio heeft de mens van zijn wortels beroofd; hij leidt een tragisch leven.

Concrete kunst is een elementaire, natuurlijke en gezonde kunst die de sterren van vrede, liefde en poezie doet vonken in de hersenen van de mens. Overal waar de Concrete kunst binnenkomt verdwijnt de melancholie en sjouwt zijn grijze valiezen mee, volgestouwd met zijn zwarte zuchten.
(citaten en quotes, Hans / Jean Arp, - Dadaisme / Surrealisme)


link for English quotes by Hans / Jean Arp