naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

citaten en quotes van de Amerikaanse
Color Field-kunstenaar Mark Rothko (1903 - 1970)

  Citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
  citaten en quotes, Mark Rothko:
Ik ben niet geinteresseerd in relaties van kleur en vorm.. ..Ik ben geen abstractionist.

De mensen die voor mijn schilderijen staan e huilen omdat ze dezelfde religieuze ervaring hebben als ik had, toen ik het schilderde. En als je slechts geraakt wordt door de kleurverhoudingen, dan mis je dit aspect.

De vooruitgang in het werk van een kunstenaar, zoals het reist van punt naar punt, gaat in de richting van helderheid, door alle hindernissen op te ruimen tussen de schilder en het idee, en tussen het idee en de toeschouwer.

Een schilderij is een drama in een onbekende ruimte. Als het stuk voltooid is ontdekt men plotseling dat de handelingen en de acteurs zich overeenkomstig de bedoelingen van de auteur ontwikkelen. Het geschapene maakt zich dan los van de schepper.

Het resultaat van mijn leven is eenvoudig niets, een stemming een eenvoudige kleur. Mijn resultaat is als het schilderij van een schilder die een schilderij gaat schilderen van de Joden die de Rode Zee overstaken. Voor dit doel schilderde hij de hele muur rood, en legde zo uit dat de Joden al overgestoken waren en dat de Egyptenaren al waren verdronken.
(citaten en quotes, Mark Rothko)